Chokladkaka, p&s favorit

Detta är en av mina personliga favoriter! Ett recept för den som inte vill vara måttfull... Den perfekta efterrätten efter en bättre middag. Tar lite tid men är värd jobbet!

Du behöver

Huvudkaksmet

  • 150 g smör
  • 150 g mörk choklad (minst 70 %, gärna lite bitter)
  • ½ dl kakao
  • 1 1/2 dl råsocker, gärna mörkt muscovadosocker
  • 3 medelstora ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 knivsudd salt

Tryffelfyllning (Kaksmet 2)

  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g ljus choklad (mjölkchoklad)
  • ½ dl honung

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)
  • 1 msk honung
  • 1 msk smör
  • 1/2 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Den här kakan tål att göras i god tid innan den ska serveras. Mellan gräddning och glasyr ska kakan svalna helt, och den vinner också mycket i smak om du låter den vila i kyl eller sval under natten.

Börja med att klä en springform, 26 cm, med bakplåtspapper. (Du kan även smöra formen, men det blir svårare att ta loss kakan då.)

Gör Kaksmet 2, tryffelfyllningen:

Grovhacka eller mixa chokladen. Koka upp grädden och honungen, ta av från värmen och vispa ner chokladen. Vispa till smeten känns slät och luftig. Ställ åt sidan och låt svalna medan du gör nästa moment, Huvudkaksmeten:

Smält smöret i en kastrull, grovhacka chokladen, ta smöret från värmen och smält ner chokladen under vispning. Låt blandningen svalna någon minut, rör sedan ner socker, kakao och salt. Blanda noga innan du vispar ner äggen, ett och ett. Avsluta med att röra ner mjölet. Slå nu smeten i ett litermått eller liknande för att mäta hur mycket smet du har, ta undan en tredjedel. Två tredjedelar av smeten häller du i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 12-14 minuter. Kakan ska vara lite knappt gräddad. Ta ut kakan och häll försiktigt tryffelfyllningen i formen. Stick några gånger med en nagg eller gaffel för att låta smeten blanda sig med huvudsmeten.

Häll nu resten av Huvudkaksmeten (1/3) över Tryffelfyllningen. Stryk försiktigt ut över hela ytan. Dra några gånger genom de båda lagren med en gaffel så att lagren blandas något.

Ställ ugnen på övervärme och grädda kakan cirka 12 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka innan du tar kakan ur ugnen. Den ska vara lite lös, men ytan ska ha stelnat.

Låt nu kakan kallna helt, låt den helst stå kallt under natten. Täck med plast eller lock. (OBS! Kakan måste vara helt kall innan den glaseras, annars är risken stor att den inte hunnit stelna utan sjunker ihop när du tar den ur formen.)

Dag 2, eller när kakan är helt kall:

Gör glasyren. Koka upp grädden, smöret och honungen. Grovhacka chokladen, tag av kastrullen från värmen och vispa ner chokladen i den varma grädden tillsammans med vaniljen. Vispa tills du har en lätt och jämn konsistens.

Ställ åt sidan och låt svalna något, glasyren ska ha tjocknat men fortfarande vara bredbar.

Ta kakan ur formen och lägg upp på ett fat, eller låt kakan ligga kvar på formens botten. Stryk hela kakan med glasyr, använd en palett, stekspade eller bred kniv. Ställ kakan kallt, gärna över natten eller minst några timmar i kyl.

Skär eventuellt bort glasyr som runnit längs kanten. Skär (den kalla) kakan i tunna bitar med en vass kniv och servera tillsammans med grädde, äkta vaniljglass eller stänkt med arrak.

Kakan kan serveras kall men får mera smak om den står framme en liten stund i rumstemperatur innan servering.

Den som vill vara mera exklusiv dekorerar kakan med små bitar bladguld. (Finns att köpa i butiker för konstnärsmaterial.)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Calintea
14 april 2011

Det här är den godaste efterrätten jag ätit på länge.

Kommentar av Alexandra
3 januari 2011

för mycket choklad för min smak tyvärr. Går inte att äta utan något till för då är den inte god.

Kommentar av Anna
27 september 2009

Har gjort kakan ikväll. ser lovande ut men fick inte riktigt kaksmeten att täcks tryffelfyllningen så vi får väl se hur det blir.. Min fråga är angående glasyren - ska det vara vanlij i den? Står "Gör glasyren. Koka upp grädden och honungen. Grovhacka chokladen och vispa ner den i den varma grädden tillsammans med vaniljen. Vispa tills du har en lätt och jämn konsistens."

Redaktionens kommentar
Sorry, en rad hade fallti bort... Nu är det rättat!
Kommentar av Carro
23 september 2009

Varför blev kakan lite grynig i konsistensen när den var klar? Är det råsockret som gör den så? hade förväntat mej den len i konstistensen..

Redaktionens kommentar
Grynig? Kakan brukar bli mjuk och krämig... Kanske gick någonting galet i bakandet?
Kommentar av Wavedancer
25 juni 2009

Skall det inte vara bakpulver i smeten? Jag prövade receptet och visst blev det väldigt gott men kakan blev också väldigt kompakt.

Redaktionens kommentar
Du kan tillsätta ett kryddmått bakpulver om du tycker kakan blir för kompakt.
Kommentar av Jill
16 juni 2009

Hej! Detta låter jättegott. Jag undrar dock om man kan frysa hela kakan när den är färdig och servera kanske en vecka senare? Jag funderar eventuellt på om man kan ha den istället för bröllopstårta. Tack

Redaktionens kommentar
Javisst går den att frysa. Tina långsamt i kyl. Glasyren kan bli lite tråkig i frysen, men den kan du antingen göra efter frysningen eller dekorera med frukt eller bladguld.
Kommentar av Linda
20 oktober 2010

Tyvärr men denna kakan var inget vidare, följde receptet till punkt och prickar men smaken var ganska speciell och inget som föll mig i smaken, och som någon skrivit tidigare blev den ganska kompakt i konsistensen.

Tummen ner för just detta receptet men en stor tumme upp för pepparochsalt.se!

Redaktionens kommentar
Tråkigt att den inte föll dig i smaken. Men roligt att du trots det trivs hos oss;)!

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se


Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

En välgjord pizza är en fest för både ögat och gommen. Baka den själv från grunden så behöves bara enkla pålägg för att lyckas. Börja med en riktigt god botten, luftig och frasig. Bäst lyckas du med en långjäst pizzadeg, men även en pizza gjord på snabb pizzadeg kan bli en läckerhet. Ska du ta med pizzan på utflykten passar ofta en mjuk pizzabotten bättre.

En hemmakokt tomatsås och du är i land med en aubergine och ruccolapizza som slår många omständiga recept med massor av ingredienser. Som så ofta, det enkla kan vara det riktigt goda!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...